Olafur Eliasson

2

Your rainbow panorama, ARoS Aarhus Kunstmuseum

Av: Ingeborg

Olafur Eliasson er en dansk-islandsk kunstner. Eliasson arbeider med skulptur, maleri, fotografi, film og installasjoner. Da han var 15 år gammel, hadde han sin første utstilling med landskapstegninger på et lite galleri i Danmark. Han studerte ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Senere flyttet han til New York, hvor han jobbet med andre kunstnere og studerte psykologi. I dag bor og jobber han i Berlin, hvor han har opprettet Olafur Eliasson Studio. Studioet består av 90 håndverkere, teknikere, arkitekter, administratorer, kunsthistorikere og kokker som arbeider sammen for å realisere Eliassons idéer. Han er professor i kunstfag ved universitetet i Berlin. Arbeidet hans kan vi finne i flere deler av verden. Du kan se at lys og farger er noe som går igjen i mange av utstillingene hans. Størrelsen på, og innholdet i, utstillingene og prosjektene setter han ingen grenser for. Eliasson er opptatt av at kunsten skal være dagsaktuell, og engasjerer seg særlig i klima- og flyktningkrisen. For ham er kunst et virkemiddel for å snu tenkning til handling i verden.

 

THE WEATHER PROJECT

The Weather Project ble installert i Londons Tate Modern i 2003. Installasjonen rommet hele den åpne plassen i galleriets Turbine Hall. Eliasson skapte en tynn tåke som han fylte plassen med, og lagde en sirkulær skive som bestod av hundrevis av lyskilder som utstrålte gult lys og forestilte solen. Taket av hallen ble dekket med et stort speil, der publikum så seg selv som små, svarte skygger i det sterke oransje lyset. Mange av de besøkende svarte med å legge seg ned på bakken og vinke med hender og ben. Eliasson var opptatt av ulike måter man kan opplevet været. Man kan se værmeldingen, eller man kan stå midt ute i regnet og bli våt. En mellomting er å sitte inne å se ut på været gjennom et vindu. Dette gjelder også for andre deler av virkeligheten. Med andre ord, å reflektere over opplevelse av været, kan hjelpe oss til å tenke over hvordan vi opplever livet og verden generelt. I markedsføringen av utstillingen var Eliasson opptatt av at publikum skulle komme uten å vite på forhånd hva de skulle få oppleve. Det var ingen bilder på reklamene, kun tekstlige utsagn om været som ikke røpet hvordan utstillingen så ut, f.eks. «Fint vær i dag». Eliasson gav på den måten en påminnelse om hvordan mange av våre opplevelser blir preget av meninger vi har på forhånd. Anlegget var åpent i seks måneder og tiltrakk seg to millioner besøkende.

 

 

THE GREEN LIGHT PROJECT

I mars 2016 inviterte Olafur Eliasson flyktninger, innvandrere og studenter til å ta del i en workshop i Wien. Workshopen innebar å samarbeide for å montere modulære lamper, designet av Eliasson. I tillegg ble det holdt seminarer, forestillinger og filmvisninger. Lampen ble laget av resirkulerte og bærekraftige materialer, og gav et grønt lys. Den var designet for å kunne stables og settes sammen, men var også fin alene. Lampens budskap var å gi flyktningene «grønt lys», m.a.o. ønsket lampen dem velkommen til Europa og Østerrike. Folk som kjøpte lampen og hang den opp i hagen eller på kontoret sitt, var med på å spre dette budskapet. Eliasson sa også at et grønt lys i et mørkt rom, hjelper til å finne døren ut, noe som også er en fin metafor for flyktninger i en vanskelig situasjon.

 

 

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Olafur_Eliasson

http://olafureliasson.net/

https://en.wikipedia.org/wiki/Olafur_Eliasson

http://www.tate.org.uk/whats-on/exhibition/unilever-series-olafur-eliasson-weather-project/understanding-project

https://www.youtube.com/watch?v=qQICXB8_LSc

 

 

Legg igjen en kommentar